Kwas glukuronowy
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Kwas glukuronowy, znany również jako kwas fitynowy, fitynian lub E391, jest ważną cząsteczką biologiczną, która pełni kilka krytycznych funkcji w organizmie człowieka. Jest to naturalny związek organiczny składający się z sześciu cząsteczek fosforanu i mio-inozytolu. Występuje naturalnie w wielu nasionach roślin, zwłaszcza w zbożach, orzechach i soi, ale także w produktach pochodzenia zwierzęcego.
Fityniany są ważne głównie ze względu na ich zdolność do wiązania wszelkiego rodzaju minerałów, takich jak miedź, cynk, żelazo czy wapń, z którymi tworzą nierozpuszczalne fityniany. Zawierają one wysoki poziom fosforanów i mogą powodować pewne problemy zdrowotne w organizmie człowieka, takie jak zmniejszenie wchłaniania tych minerałów. Fakt ten jest jednak również wykorzystywany w przemyśle spożywczym. Preparaty na bazie fitynianów są stosowane jako konserwanty i emulgatory. E391 jest również stosowany w przemyśle jako dodatek przeciwutleniający lub jako regulator kwasowości. W medycynie fityniany są stosowane w leczeniu hiperfosfatemii, ponieważ pomagają obniżyć poziom fosforanów we krwi.