Kwas jabłkowy (kwas jabłkowy)
Inne nazwy: Kwas jabłkowy, E296, kwas hydroksybutanodiowy
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Kwas jabłkowy to kwas organiczny, który występuje naturalnie w wielu owocach, zwłaszcza w cydrze, stąd jego nazwa. Jego inne nazwy to kwas jabłkowy, E296 i kwas hydroksymasłowy. Ma przezroczyste kryształy i charakterystyczny kwaśny smak. W produkcji komercyjnej jest otrzymywany syntetycznie, w szczególności poprzez działanie kwasu bursztynowego na aldehyd octowy.
Kwas jabłkowy jest szeroko stosowany w przemyśle, szczególnie w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. W produkcji żywności jest stosowany jako środek konserwujący i stabilizator pH, ale także do wzmacniania smaku. Nadaje kwaśny smak produktom takim jak napoje, cukierki, galaretki i dżemy. Ma również zdolność wiązania wody, poprawiając w ten sposób konsystencję produktów. W przemyśle kosmetycznym jest stosowany ze względu na swoje właściwości złuszczające, tj. zdolność do usuwania martwych komórek z powierzchni skóry, a tym samym promowania wzrostu nowych komórek. Można go zatem znaleźć w różnych peelingach skóry, maseczkach lub balsamach. W przemyśle farmaceutycznym jest stosowany jako substancja pomocnicza w niektórych lekach. Kwas jabłkowy jest również składnikiem niektórych środków czyszczących i polerujących.