Kwas linolenowy
Inne nazwy: Kwas linolenowy, kwas alfa-linolenowy, kwas oktadecy-9,12,15-trienowy
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Kwas linolenowy, znany również jako kwas alfa-linolenowy lub kwas oktadecy-9,12,15-trienowy, jest niezbędnym nienasyconym kwasem tłuszczowym. Nazwa ta pochodzi od łacińskiego "linum usitatissimum", co oznacza "najpospolitszy len". Kwas linolenowy jest ważnym składnikiem niektórych tłuszczów, których organizm ludzki nie jest w stanie sam wytworzyć i dlatego musi je pozyskiwać z pożywienia. Jego wpływ na zdrowie człowieka jest ogromny, bierze udział w wielu reakcjach biochemicznych, a przede wszystkim jest ważnym składnikiem błon komórkowych.
W żywności kwas alfa-linolenowy występuje głównie w olejach niektórych roślin, takich jak olej lniany, olej sojowy, olej konopny i oleje orzechowe. Produkty zwierzęce o wysokiej zawartości tego kwasu to głównie ryby zimnowodne. Ponadto kwas linolenowy wykorzystywany jest w przemyśle farmaceutycznym, gdzie stanowi składnik niektórych leków i suplementów diety. Jest również ważnym składnikiem niektórych produktów kosmetycznych, ponieważ ma zdolność nawilżania i regeneracji skóry i włókien włosów, jednocześnie sprzyjając gojeniu się blizn i stanów zapalnych. Wreszcie, kwas linolenowy jest wykorzystywany w produkcji niektórych tworzyw sztucznych i farb.