Kwas lniany
Inne nazwy: Kwas lniany
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Kwas lniany, znany również jako kwas lniany, jest jednym z nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które są niezbędne dla ludzkiego organizmu. Jego nazwa pochodzi od lnu, z którego pozyskuje się bogaty w ten kwas olej lniany. Kwas lniany jest bardzo ważny dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, przyczyniając się m.in. do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, jest niezbędnym budulcem błon komórkowych oraz bierze udział w syntezie innych ważnych kwasów tłuszczowych omega-3 - EPA (kwas eikozapentaenowy) i DHA (kwas dokozaheksaenowy).
Jednym z najważniejszych produktów zawierających kwas linolowy jest olej lniany, który jest szeroko stosowany w kuchni do dań na zimno oraz w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Jest on również stosowany jako dodatek do pasz dla zwierząt hodowlanych w celu poprawy jakości ich mięsa i jaj. W kosmetyce olej lniany stosowany jest w wielu produktach do pielęgnacji skóry i włosów ze względu na swoje działanie regenerujące i nawilżające. Pasty i farby nabłyszczające również zawierają kwas lniany. Ponadto, kwas ten ma również zastosowanie w przemyśle, np. do produkcji linoleum czy ekologicznych tworzyw sztucznych.