Kwas mirystynowy
Inne nazwy: Kwas mirystynowy, kwas tetradekanowy
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Kwas mirystynowy, znany również jako kwas mirystynowy lub kwas tetradekanowy, to nasycony kwas tłuszczowy o wzorze chemicznym CH3(CH2)12COOH. Występuje naturalnie w kilku roślinach i tłuszczach zwierzęcych. W produkcji przemysłowej pozyskiwany jest z tłuszczów orzechowych i oleju palmowego. Jego nazwa pochodzi od gałki muszkatołowej (Myristica fragrans), z której został po raz pierwszy uzyskany.
Kwas mirystynowy znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Jest popularnym składnikiem wysokiej jakości kremów, mydeł, szamponów i innych produktów do pielęgnacji skóry i włosów. Tworzy kremową pianę w wodzie, poprawiając teksturę i konsystencję produktów. Ponadto ma zdolność zatrzymywania wilgoci w skórze i dlatego często wchodzi w skład środków nawilżających. Przemysł medyczny wykorzystuje go jako substancję pomocniczą w niektórych farmaceutykach. Produkty gospodarstwa domowego, takie jak środki czyszczące, wykorzystują jego właściwości detergentowe. W przemyśle spożywczym kwas mirystynowy stosowany jest jako emulgator. Kwas mirystynowy jest również jednym z kluczowych składników oleju palmowego, który jest używany nie tylko do gotowania, ale także do produkcji biopaliw i jako środek smarny w różnych zastosowaniach przemysłowych.