Kwas mlekowy (kwas mlekowy)
Inne nazwy: Kwas mlekowy
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Kwas mlekowy to substancja organiczna, która występuje naturalnie w wielu produktach spożywczych i jest również produktem niektórych mikroorganizmów. Jest tak nazywany ze względu na jego obecność w mleku i produktach mlecznych, jak sugeruje jego nazwa. Jest to kwas karboksylowy, przezroczysty i bezbarwny, silnie kwaśny w czystej postaci i rozpuszczalny zarówno w wodzie, jak i w roztworach alkoholowych. Jest reprezentowany przez dwa izomery optyczne, L- i D-kwas, z których pierwszy jest biologicznie aktywny i wytwarzany podczas fermentacji cukrów przez bakterie mlekowe.
Kwas mlekowy jest wykorzystywany w różnych gałęziach przemysłu. W produkcji żywności stosuje się go na przykład w produkcji sera, jogurtu, sfermentowanej żywności, a także niektórych rodzajów wypieków, takich jak chleb na zakwasie. Dodawany jest również do niektórych napojów, wyrobów cukierniczych i lodów. Jest również stosowany w przemyśle kosmetycznym, szczególnie w pielęgnacji skóry. Jest składnikiem niektórych kremów, maseczek i peelingów. Kwas mlekowy jest również stosowany do konserwowania żywności, takiej jak warzywa w słoikach, ponieważ działa antybakteryjnie i wydłuża okres przydatności produktu do spożycia. Wreszcie, jest on stosowany w przemyśle tekstylnym do modyfikacji skrobi w przędzonych włóknach lub jako składnik niektórych klejów. Jest to zatem substancja o szerokim zakresie zastosowań.