Kwas oleinowy
Inne nazwy: Kwas oleinowy
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Kwas oleinowy, znany również jako kwas oleinowy, jest jednonienasyconym kwasem tłuszczowym występującym w wielu roślinach i organizmach zwierzęcych. Jest to jeden z najważniejszych tłuszczów w diecie człowieka i znajduje się głównie w oliwie z oliwek, awokado, orzechach makadamia i wielu innych produktach spożywczych. Skarbnicą tego cennego tłuszczu jest oliwa z oliwek, która może zawierać do 83% kwasu oleinowego. Kwas oleinowy znajduje się również w wielu olejach stosowanych w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym.
W przemyśle kosmetycznym kwas oleinowy jest cenny ze względu na swoje właściwości zmiękczające lub nawilżające. Jest więc szeroko stosowany w mydłach, kremach, szamponach, balsamach do ust i maseczkach do twarzy. Dzięki swoim właściwościom przyczynia się do nawilżenia skóry, a także wspomaga jej regenerację. W przemyśle spożywczym kwas oleinowy jest stosowany głównie ze względu na jego zdolność do zwiększania trwałości żywności i poprawy jej smaku. Przykłady żywności zawierającej kwas oleinowy obejmują wypieki, różne rodzaje czekolad i innych słodyczy.