Kwas palmitynowy
Inne nazwy: Kwas palmitynowy
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Kwas palmitynowy, znany również jako kwas palmitynowy, jest nasyconym kwasem tłuszczowym, który występuje naturalnie w różnych tłuszczach i olejach roślinnych, ale także w tłuszczach zwierzęcych. Jego nazwa pochodzi od łacińskiego słowa oznaczającego palmę, "palma", ponieważ jest on głównym składnikiem oleju palmowego. Jest to biała, stała substancja nierozpuszczalna w wodzie w normalnych temperaturach. Jest szeroko rozpowszechniony i można go znaleźć na przykład w mleku ssaków, w tym ludzi.
Kwas palmitynowy jest stosowany w różnych dziedzinach przemysłu. Obejmują one przemysł spożywczy, gdzie jest stosowany jako stabilizator i emulgator w wypiekach, margarynie, zupach instant i substytutach czekolady. Jest również stosowany w przemyśle kosmetycznym, zwłaszcza w mydłach, kremach i balsamach. Ze względu na swoje właściwości często służy jako środek zagęszczający, ale ma również zdolność zmiękczania skóry. Ponadto jest również stosowany w przemyśle farmaceutycznym, na przykład do produkcji tabletek. Jest ważnym składnikiem różnych rodzajów biopaliw, a także jest stosowany w niektórych rodzajach tworzyw sztucznych. Jednakże, chociaż kwas palmitynowy ma wiele zastosowań, należy podkreślić, że spożywany w nadmiarze wiąże się z pewnymi negatywnymi skutkami zdrowotnymi, takimi jak zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.