Kwas poliglutaminowy
Inne nazwy: Kwas poliglutaminowy, PGA
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Kwas poliglutaminowy, znany również jako PGA, to biodegradowalny polimer wytwarzany przez bakterie. Substancja ta jest syntetyzowana z aminokwasu L-glutaminianu i ma wysoką zdolność wiązania wody. Ze względu na tę właściwość jest coraz częściej stosowana w przemyśle kosmetycznym, gdzie staje się popularnym składnikiem produktów nawilżających i przeciwstarzeniowych. Unikalna struktura PGA umożliwia przenikanie wilgoci w głąb skóry i zatrzymywanie jej tam przez długi czas.
Ponadto kwas poliglutaminowy jest również stosowany w żywności i rolnictwie. Po dodaniu do niektórych produktów spożywczych pomaga wywołać apetyt i zwiększyć ich wartość odżywczą. Jest również stosowany jako biodegradowalny plastik do celów rolniczych. W tym przypadku pomaga zmniejszyć utratę wody i składników odżywczych z gleby. Ze względu na wysoką zawartość kwasu glutaminowego, jest on również stosowany w przemyśle medycznym, gdzie działa jako środek przeciwbólowy. Kwas poliglutaminowy jest również kluczowym elementem w produkcji niektórych szczepionek i biosensorów.