Kwas stearynowy
Inne nazwy: Kwas stearynowy
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Kwas stearynowy, znany również jako kwas stearynowy, jest nasyconym kwasem tłuszczowym o siedemnastu atomach węgla. Jego nazwa pochodzi od greckiego słowa "stear", oznaczającego "tłuszcz" i podobnie jak inne kwasy tłuszczowe, występuje naturalnie w substancjach tłuszczowych. Jest to biała, woskowata substancja rozpuszczalna w tłuszczach i olejach, ale prawie nierozpuszczalna w wodzie. Kwas stearynowy jest stosowany w szerokiej gamie produktów przemysłowych i konsumenckich.
Jedną z głównych gałęzi przemysłu, która opiera się na kwasie stearynowym, jest przemysł kosmetyczny. W rzeczywistości substancja ta jest często wykorzystywana w produkcji różnych produktów kosmetycznych. Na przykład w różach lub pudrach do twarzy kwas stearynowy pomaga poprawić ich konsystencję, zwiększyć ich trwałość i poprawić ich przyczepność do skóry. Stosuje się go również w produkcji mydeł, gdzie działa jako odżywka do skóry i włosów. Kwas stearynowy występuje również w przemyśle spożywczym jako dodatek E570. Jest stosowany jako stabilizator, zagęszczacz, ale także jako powłoka do wyrobów cukierniczych lub do poprawy konsystencji ciast. Znajduje się również w niektórych środkach czyszczących, świecach, tworzywach sztucznych i wielu innych produktach.