Kwercetyna
Inne nazwy: Kwercetyna, 5,7,3,3′,4′-flawon-3-ol, kwercetyna, kwertyna
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Kwercetyna należy do flawonoidów, a dokładniej do flawonoli. Jest to substancja odkryta już w 1857 roku, która znana jest między innymi ze swoich właściwości przeciwzapalnych i przeciwutleniających. Występuje w wielu owocach, warzywach i ziołach i charakteryzuje się charakterystycznym żółtym kolorem. Oprócz nazwy kwercetyna, substancja ta jest również określana jako kwercetyna, 5,7,3′,4′-flawon-3-ol, kwercytyna lub kwertyna.
Kwercetyna jest często stosowana jako składnik suplementów diety i suplementów diety dla sportowców ze względu na jej właściwości przeciwutleniające i zdolność do ochrony komórek przed uszkodzeniem. Jest również często stosowana w wielu produktach wspomagających układ odpornościowy ze względu na swoje działanie przeciwzapalne. Wśród produktów spożywczych kwercetyna występuje głównie w cebuli, jabłkach, wiśniach, czerwonym winie, owocach cytrusowych, gorzkiej czekoladzie, oliwie z oliwek oraz niektórych rodzajach orzechów i nasion. W przemyśle farmaceutycznym substancja ta jest stosowana w lekach, a także jest składnikiem produktów kosmetycznych, gdzie pomaga chronić skórę przed stresem oksydacyjnym.