L-karnityna
Inne nazwy: 1-propanaminowy, 3-karboksy-2-hydroksy-N,N,N-trimetylo, 3-hydroksy-4-(trimetyloammonio)butanian
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
L-karnityna, znana również jako 1-propanamina, 3-karboksy-2-hydroksy-N,N,N-trimetylo lub 3-hydroksy-4-(trimetyloammonio)butanian, jest aminokwasem wytwarzanym przez nasz organizm i jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszych komórek. Jego główną rolą jest przenoszenie kwasów tłuszczowych z krwi do mitochondriów, które są komórkami produkującymi energię. Bez wystarczającej ilości L-karnityny nasz organizm nie może skutecznie wykorzystywać tłuszczów jako źródła energii, co może prowadzić do różnych problemów zdrowotnych.
L-karnityna jest stosowana głównie w opiece zdrowotnej i suplementach diety. Jako lek jest przepisywana w przypadku niektórych zaburzeń metabolicznych, które powodują niedobór tego aminokwasu w organizmie. Jako suplement diety jest szczególnie popularna wśród sportowców i osób dążących do utraty tkanki tłuszczowej. Ponadto L-karnityna znajduje się również w niektórych produktach spożywczych, takich jak czerwone mięso, ryby, drób, ale także orzechy i nasiona, dlatego jest ważnym składnikiem zbilansowanej diety. Ponadto jest ona również stosowana w przemyśle kosmetycznym, gdzie jest dodawana do niektórych kremów i balsamów ze względu na jej pozytywny wpływ na zdrowie skóry.