Laktoza (Saccharum lactis)
Inne nazwy: Laktoza
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Laktoza, czyli saccharum lactis, to naturalny cukier występujący w produktach mlecznych. Ten disacharyd składa się z cząsteczek glukozy i galaktozy. Jej wyjątkowość polega na tym, że naturalnie występuje tylko w mleku ssaków. Laktoza jest ważna u noworodków, gdzie służy jako ważny składnik wchłaniania energii poprzez fermentację w okrężnicy. Ze względu na swoje właściwości słodzące, laktoza jest często stosowana w przemyśle spożywczym.
Produkty zawierające laktozę obejmują mleko i produkty mleczne, takie jak jogurt, ser i lody. Można ją również znaleźć w gotowych zupach, roślinnych produktach tłuszczowych, wypiekach, suszonej herbacie i kawie, czekoladzie i wielu innych produktach spożywczych. W przemyśle spożywczym laktoza jest stosowana do poprawy tekstury i stabilności żywności, takiej jak lody. W przemyśle farmaceutycznym jest bardzo popularnym składnikiem w produkcji leków, gdzie służy jako wypełniacz tabletek. Słodki smak laktozy pomaga również maskować nieprzyjemny smak niektórych leków. Należy zauważyć, że niektóre osoby nie tolerują laktozy, dla których jej spożycie jest nieodpowiednie. Na szczęście obecnie dostępne są alternatywy dla prawie wszystkich produktów mlecznych.