Laminaria japonica (bladewort japoński)
Inne nazwy: Kombu, wodorosty, jarmuż morski
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Wodorosty japońskie, znane również jako Kombu, Kelp lub Sea Kale, to gatunek wodorostów, który występuje obficie w chłodnych wodach morskich Oceanu Spokojnego, a Japonia jest ich głównym producentem. Jest to roślina zimnolubna, która rośnie głównie w wodach o temperaturze 5-20 stopni Celsjusza. Charakteryzuje się kolorem od ciemnozielonego do prawie czarnego.
Rdestowiec japoński jest szczególnie popularny w kuchni azjatyckiej, zwłaszcza japońskiej i koreańskiej, gdzie jest wykorzystywany do przygotowywania różnych specjałów kulinarnych. Jego elastyczne liście są zazwyczaj suszone i poddawane dalszej obróbce. Rzadko jest spożywany na surowo. Nadaje się do zup, sosów, dań z ryżu lub makaronu. Popularna jest jednak również w krajach zachodnich, gdzie wykorzystuje się ją do produkcji różnego rodzaju suplementów diety, zwłaszcza ze względu na wysoką zawartość jodu, minerałów i witamin. Kombu jest często włączane do różnego rodzaju programów dietetycznych lub wykorzystywane do produkcji różnych produktów detoksykacyjnych. Ponadto Kombu jest również wykorzystywane do produkcji kompostu i nawozu do uprawy roślin. Jarmuż morski jest również wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym, gdzie służy do produkcji różnych maseczek, kremów i kompresów.