Lauroilomrówczan sodu
Inne nazwy: Laurylomleczan sodu
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Lauroilomleczan sodu, znany również jako lauroilomleczan sodu, to biodegradowalny środek powierzchniowo czynny, który jest powszechnie stosowany w przemyśle kosmetycznym i spożywczym. Właściwości tej substancji, takie jak zdolność do poprawy konsystencji i wyglądu produktów, sprawiają, że lauroilomleczan sodu jest atrakcyjnym składnikiem dla wielu producentów. Jest on zakotwiczony jako bezpieczny składnik żywności przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, w szczególności jako dodatek E 481.
Lauroilomleczan sodu jest powszechnie stosowany w produktach kosmetycznych, takich jak szampony, odżywki, kremy do ciała czy mydła. Produkty te korzystają z jego zdolności do nawilżania, zmiękczania i utrzymywania nawilżenia skóry, co doprowadziło do jego powszechnego stosowania w różnych produktach do pielęgnacji skóry. W przemyśle kosmetycznym można go również znaleźć pod nazwą E 481.
W przemyśle spożywczym lauroilomleczan sodu jest często stosowany jako emulgator lub stabilizator w różnych produktach, takich jak wypieki, napoje, desery, orzechy powlekane, produkty instant i wiele innych. Jest on dodawany do żywności w celu poprawy jej konsystencji przy jednoczesnym wydłużeniu okresu przydatności do spożycia. Bezpieczeństwo jego stosowania w żywności jest rygorystycznie monitorowane i regulowane przez organy ds. żywności. Jest oceniany jako bezpieczny do spożycia i ma ustalone maksymalne limity zawartości w żywności.