Lawenda (Lavandula angustifolia)
Inne nazwy: Lawenda wąskolistna, Lavender spikenard, Lavandula officinalis
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Lawenda, znana również jako lawenda wąskolistna, lawenda kolczasta, lawenda lekarska lub Lavandula officinalis, to popularna roślina o charakterystycznych szaro-zielonych liściach i efektownych niebieskich kwiatach. Pochodzi z zachodniego regionu Morza Śródziemnego i jest klasyfikowana jako półkrzew z rodziny głuszcowatych. Od czasów starożytnych był wysoko ceniony ze względu na swój zapach i właściwości lecznicze. Obecnie jest powszechnie uprawiany na całym świecie, nie tylko ze względu na swoje piękno, ale także szeroki zakres zastosowań.
Olejek eteryczny z lawendy stosowany jest w perfumerii, kosmetyce i aromaterapii. Znany jest ze swoich właściwości kojących i antyseptycznych. Olejek lawendowy jest często dodawany do kremów, balsamów do ciała i innych produktów kosmetycznych ze względu na jego zdolność do łagodzenia podrażnionej skóry i wspomagania jej regeneracji. W aromaterapii lawenda wykorzystywana jest ze względu na swoje właściwości relaksujące i przeciwlękowe. Ponadto kwiaty lawendy są wykorzystywane w gastronomii, zwłaszcza w kuchni prowansalskiej, gdzie są używane do aromatyzowania różnych potraw i napojów. Herbata lawendowa jest popularna ze względu na swój delikatny, subtelnie gorzki i świeżo korzenny smak. Kwiaty lawendy są również składnikiem niektórych rodzajów miodu. Co więcej, lawenda jest stosowana w domu - suche kwiaty w saszetkach służą jako naturalny środek odstraszający mole, a także są w stanie pachnieć pościelą i łóżkiem.