Lecytyna (Lecithin)
Inne nazwy: Lizolecytyna
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Lecytyna, znana również jako lizolecytyna, jest składnikiem, który można znaleźć w wielu produktach spożywczych i odgrywa ważną rolę w organizmie człowieka. Jest to mieszanina różnych fosfolipidów i jest coraz częściej stosowana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym. Jego główną rolą jest przede wszystkim transport tłuszczów w organizmie.
W przemyśle spożywczym lecytyna jest stosowana głównie jako emulgator, co oznacza, że pomaga wiązać wodę i tłuszcz, zapobiegając w ten sposób oddzielaniu się poszczególnych składników. Można ją zatem znaleźć w różnego rodzaju margarynach, czekoladzie, lodach, wypiekach, ale także w niektórych dietetycznych produktach spożywczych i tak zwanych koktajlach proteinowych. Lecytyna jest również powszechnie stosowana do przygotowywania zup instant i sosów, ponieważ zwiększa ich stabilność i wydłuża okres przydatności do spożycia. Poza przemysłem spożywczym, lecytyna stosowana jest również w przemyśle kosmetycznym, gdzie wykorzystywana jest jako składnik produktów do pielęgnacji skóry, włosów i paznokci. W medycynie lecytyna jest stosowana w niektórych lekach stosowanych w leczeniu chorób wątroby.