Leszczyna amerykańska (Corylus americana)
Inne nazwy: Amerykański orzech laskowy, amerykański filbert
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Leszczyna amerykańska (Corylus americana), znana również jako amerykański orzech laskowy lub amerykański filbert, to roślina pochodząca z Ameryki Północnej. Występuje głównie we wschodnich i środkowych regionach Stanów Zjednoczonych, ale rośnie również w Kanadzie. Ten gatunek orzecha laskowego rośnie zazwyczaj w lasach liściastych i w wilgotnych miejscach w pobliżu rzek, gdzie ma dostęp do odpowiedniej ilości światła. Charakteryzuje się okrągłą sylwetką i gałęziami, które szeroko rozpościerają się na szczycie korony. Jego orzechy są jodłowe i bardzo popularne ze względu na ich mocny i charakterystyczny smak.
Produkty wytwarzane z amerykańskich orzechów laskowych są bardzo popularne i rozpowszechnione. Do najbardziej znanych należy pasta z orzechów laskowych, która jest popularna na całym świecie. Orzechy są również wykorzystywane do produkcji czekolady, wyrobów cukierniczych, ciast i musli, a także na przykład do produkcji różnego rodzaju likierów orzechowych. Oczywiście orzechy laskowe są również wykorzystywane do produkcji zdrowych i bardzo pożywnych suplementów diety, takich jak batony granola lub proszki białkowe. Są one również integralną częścią różnego rodzaju herbat i kaw. To właśnie dzięki amerykańskiemu orzechowi laskowemu konsumenci mogą cieszyć się szeroką gamą produktów o charakterystycznym orzechowym smaku.