Leuconostoc / filtrat fermentacji korzeni rzodkiewki
Inne nazwy: Leuconostoc
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Leuconostoc/Radish Root Ferment Filtrate, często określany po prostu jako Leuconostoc, to substancja stosowana w przemyśle kosmetycznym jako naturalny środek konserwujący. Jest to bakteryjna fermentacja korzenia rzodkiewki, która wytwarza peptydowe substancje przeciwdrobnoustrojowe. Substancje te są obecnie przedmiotem znacznego zainteresowania społeczności naukowej ze względu na ich potencjalną zdolność do hamowania wzrostu i proliferacji patogennych mikroorganizmów. Leuconostoc jest zatem stosowany przede wszystkim ze względu na swoje właściwości konserwujące.
Leuconostoc znajduje zastosowanie w wielu produktach kosmetycznych. Na przykład pojawia się w organicznych i naturalnych kremach do skóry, gdzie działa jako stabilizator i środek konserwujący przed szkodliwymi bakteriami. Jest również stosowany w serum nawilżającym, tonikach, środkach do oczyszczania skóry, a także w różnych produktach do włosów i balsamach do ciała. Główną zaletą tego konserwantu jest to, że jest on również akceptowany przez konsumentów, którzy koncentrują się na kosmetykach wegańskich lub naturalnych, ponieważ jego źródłem jest rzodkiew pospolita. Ostatnio coraz częściej pojawia się również w produktach przeznaczonych do skóry wrażliwej, ponieważ w przeciwieństwie do niektórych innych konserwantów nie podrażnia i jest uważany za bezpieczny.