Liczi chińskie (Litchi chinensis)
Inne nazwy: pyszny dwulistny
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Liczi chińskie, znane również jako liczi dwulistne, to subtropikalne, wiecznie zielone drzewo pochodzące z chińskich prowincji Kanton i Fujian. Jego owoce charakteryzują się na pierwszy rzut oka twardą i nierówną czerwono-brązową skórką. Owoce są produkowane na tym drzewie do dwóch razy w roku i cieszą się dużą popularnością zarówno w kraju, jak i za granicą. Jest to jedna z najstarszych roślin uprawnych, a marynowanymi owocami handlowano już w starożytnych Chinach.
Chińskie liczi jest szczególnie cenione ze względu na aromatyczne owoce, które charakteryzują się słodkim, lekko kwaśnym smakiem. Liczi mogą być spożywane świeże, suszone, konserwowane lub przetwarzane na sok lub wino. W Chinach i Azji Południowo-Wschodniej liczi są również wykorzystywane do produkcji różnego rodzaju słodyczy, kompotów i dżemów. Dzięki swojemu charakterystycznemu smakowi i delikatnemu aromatowi liczi jest obecnie wykorzystywane również w kosmetyce, w szczególności w różnego rodzaju maseczkach do twarzy, kremach i olejkach. Pomimo faktu, że liczi jest zwykle spożywane w postaci świeżej, można je również znaleźć w postaci suszonej. Suszone liczi, znane jako "orzechy liczi", są popularnym składnikiem herbat i mieszanek przypraw. W przemyśle farmaceutycznym ekstrakty z liczi są wykorzystywane ze względu na ich właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne.