facebook
Zamówienia złożone przed godziną 14:00 są wysyłane natychmiast. | Darmowa wysyłka powyżej 250 PLN

Lilia wodna (Citrullus lanatus)

Inne nazwy: arbuz

Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)


Arbuz (Citrullus lanatus), lepiej znany jako arbuz, to owoc pochodzący z południowej Afryki. Jest on jednak uprawiany na całym świecie na obszarach o klimacie subtropikalnym i tropikalnym. Ta duża jagoda, należąca do rodziny tykwowatych, jest rozpoznawalna na pierwszy rzut oka dzięki zielonej skórce i bladoczerwonemu lub różowemu mięsistemu wnętrzu, które jest bardzo soczyste i słodkie. Jej nazwa jest nieco myląca, ponieważ nie można jej porównywać z melonem, który pochodzi z innej rodziny roślin.

Arbuz może być spożywany w najczystszej postaci, czyli jako świeży owoc. Jest to idealny przysmak na letnie upały, ponieważ zawiera do 92% wody i jest pełen witamin A, B6 i C. Jednak arbuz może być również wykorzystywany do wytwarzania różnych produktów. Jego słodki smak jest popularnym składnikiem napojów, koktajli, sałatek owocowych, dżemów, marmolad i sorbetów. Ostatnio jest również coraz częściej wykorzystywany w zastosowaniach kulinarnych, gdzie łączy się go z różnymi rodzajami sera, warzyw i mięsa. Oprócz owoców można również spożywać nasiona, które po uprażeniu mają orzechowy smak. W niektórych kulturach są one wykorzystywane do produkcji oleju lub jako substytut kawy. Innym ciekawym zastosowaniem jest skórka, która staje się jadalna po ugotowaniu i służy jako alternatywa dla ogórków w niektórych częściach świata.

Kategoria
Top