Lucuma (Pouteria lucuma)
Inne nazwy: Lukuma, lucuma, lucmo, eggfruit, canistel, teissa
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Lucuma to owoc pochodzący z Ameryki Południowej, a konkretnie z Peru. Ze względu na bogactwo witamin i minerałów często nazywana jest "superowocem Andów". Ma gładką skórkę, która skrywa pomarańczowy miąższ, którego smak przypomina mieszankę mango i dyni z nutą wanilii. Owoc ten znany jest również pod nazwą lukuma, lucma, eggfruit, canistel lub teissa. Lucuma jest bogata w witaminy A, B i E oraz minerały takie jak żelazo, wapń i fosfor, co czyni ją bardzo pożywnym owocem. Ponadto lucuma zawiera wysoki poziom beta-karotenu i przeciwutleniaczy, które wspierają odporność, spowalniają starzenie i pomagają zachować zdrowie skóry i oczu.
Pomimo tych wszystkich wartości odżywczych, lucuma nie jest dobrze znana w naszym kraju. Nie oznacza to jednak, że nie jest wykorzystywana w gastronomii i przemyśle kosmetycznym. Smak lucumy jest bardzo popularny w Ameryce Południowej, gdzie wykorzystuje się ją do produkcji różnych deserów, takich jak lody, puddingi, smoothie, ciasta i słodycze. Peruwiańczycy uważają lody z lucumy za swój skarb narodowy. Oprócz zastosowania w kuchni, ekstrakt z lucumy jest również wykorzystywany w produktach kosmetycznych. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy jest ceniony w kosmetykach anti-age i produktach do pielęgnacji skóry. Choć dla Europejczyków lucuma wciąż jest egzotyczna, powoli zdobywa miejsce w świadomości konsumentów poszukujących nowych i zdrowych składników.