Lukrecja uralska
Inne nazwy: Glycyrrhiza uralensis, słodkie drewno, sitowie, słodki korzeń
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Lukrecja uralska, naukowo znana jako Glycyrrhiza uralensis, to wieloletnie zioło należące do rodziny jagód, które pochodzi z Azji i Ameryki Północnej. Gatunek ten jest uprawiany w Chinach od tysięcy lat i jest również znany pod nazwami słodkie drewno, patyk lub słodki korzeń. Roślina ta jest również bardzo popularna w Czechach, głównie ze względu na swój aromat, smak i właściwości. Jest to roślina o wysokości prawie pół metra z efektownymi kwiatami i podłużnymi liśćmi. Ważną częścią rośliny jest jej korzeń, który jest wykorzystywany zarówno w gastronomii, jak i medycynie.
Ekstrakt z lukrecji wykorzystywany jest głównie w przemyśle spożywczym, gdzie dodaje słodkiego smaku nie tylko cukierkom i likierom, ale także niektórym rodzajom herbaty. Szczególnie znana jest produkcja słodyczy lukrecjowych, gdzie wykorzystuje się słodycz i specyficzny smak korzenia lukrecji. Bardzo popularne są również paluszki, które wytwarzane są z ekstraktu z korzenia. W medycynie wykorzystywana jest ze względu na swoje działanie przeciwzapalne i immunostymulujące. Jest stosowany nie tylko w leczeniu przeziębienia i kaszlu, ale także w leczeniu wrzodów żołądka lub egzemy. Jej składniki wchodzą w skład niektórych herbat ziołowych, syropów, tabletek i maści. W ostatnich latach lukrecja znalazła również zastosowanie w kosmetyce - na przykład w balsamach, kremach czy szamponach do skóry wrażliwej.