Mątwa
Inne nazwy: kość mątwy, kość mątwy
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Kość mątwy, lepiej znana pod angielskimi nazwami cuttlebone lub cuttlefish bone, to unikalna struktura wewnętrzna w ciele mątwy, która służy przede wszystkim jako organ hydrostatyczny. Kość ta jest lekka i porowata, a jej struktura opiera się na zachodzących na siebie komorach, które mątwy mogą wypełniać gazem lub wodą w zależności od potrzeb. Jest to zasadniczo naturalna łódź podwodna, pozwalająca mątwie na ciągłą zmianę głębokości w oceanie. Z tego powodu kość mątwy jest idealnym wskaźnikiem do badań paleontologicznych, ponieważ jej osady mogą być wykorzystywane do wykrywania ewolucji życia morskiego w czasie.
Chociaż kość mątwy jest głównie wykorzystywana w naturze jako pęcherz pławny mątwy, w rękach człowieka znajduje zastosowanie w różnych dziedzinach. W sklepie zoologicznym najczęściej można natknąć się na mątwy w dziale dla ptaków, gdzie służą jako suplement wapnia i źródło minerałów dla dziobów papug, kanarków i innych ptaków wolierowych. Mączna forma gąbki jest również dodawana do pokarmu dla gadów. Jej porowata tekstura sprawia, że doskonale nadaje się do ostrzenia dziobów i pazurów. W przeszłości była również używana do produkcji skrobaków fryzjerskich lub jako materiał ścierny do polerowania drewna. Dziś jest również używany do produkcji proszku do tabletek do prania, który pomaga usuwać plamy, jednocześnie chroniąc kolory prania. Co ciekawe, można go również znaleźć w Japonii w postaci proszku dodawanego do cukierków dla dzieci.