Mak (Papaver rhoeas)
Inne nazwy: dziki mak
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Mak (Papaver rhoeas) lub dziki mak to jednoroczny kwiat, wyróżniający się pięknymi czerwonymi kwiatami, które pojawiają się na prostych łodygach od wiosny do wczesnego lata. Ten gatunek maku, pochodzący z Afryki Północnej, Europy i Azji, jest często spotykany na polach i łąkach, gdzie tworzy czerwone łany. Jest również uprawiany w ogrodach ozdobnych ze względu na swój atrakcyjny wygląd. Mak jest członkiem rodzaju Papaver, który należy do rodziny Papaveraceae. Czeska nazwa vlčí odnosi się do odosobnionego występowania rośliny na wilczych łąkach.
Mak jest nie tylko rośliną ozdobną, ale ma również kilka praktycznych zastosowań. Jego nasiona, o barwie od czerwonawej do ciemnoszarej, są wykorzystywane w kuchni do aromatyzowania ciast i przygotowywania nadzień makowych. Są aromatyczne i mają charakterystyczny orzechowy smak. Nasiona dzikiego maku są ważnym surowcem do produkcji oleju, który jest wykorzystywany zarówno w przemyśle spożywczym, jak i kosmetycznym. Mak ma również właściwości lecznicze i sprawdza się w leczeniu problemów z oskrzelami i układem oddechowym. Kwiaty i liście rośliny są wykorzystywane do produkcji herbat leczniczych i maści. Chociaż istnieje wiele zastosowań maku, należy pamiętać, że jest to roślina trująca, a jej nadmierne stosowanie może prowadzić do powikłań zdrowotnych.