Makadamia (Macadamia ternifolia)
Inne nazwy: Olej z nasion makadamii (Macadamia Integrifolia Seed Oil)
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Macadamia ternifolia, czyli makadamia, to gatunek drzewa pochodzący z Australii, który jest najbardziej znany ze swoich owoców - orzechów. Orzechy te charakteryzują się wysoką zawartością tłuszczu, dlatego też wykorzystuje się je do produkcji oleju makadamia, znanego również jako Macadamia Integrifolia Seed Oil. Jest to olej jadalny, który znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym, a także kosmetycznym. Ma delikatny orzechowy zapach i smak i jest wysoko ceniony za swoje właściwości odżywcze i zdrowotne.
Olej makadamia jest popularnym składnikiem wielu produktów kosmetycznych, takich jak kremy nawilżające, szampony, balsamy do włosów, maseczki, olejki do ciała i skóry oraz wiele innych. Ze względu na swój skład, w szczególności wysoką zawartość witaminy E i niezbędnych kwasów tłuszczowych, ma działanie regenerujące, odżywcze i ochronne na skórę. W żywieniu olej makadamia jest stosowany jako składnik sałatek, sosów, marynat lub jako zdrowa alternatywa dla pieczenia i gotowania. Jego pyszny smak i aromat wzbogaci każdą potrawę. Jego inne zastosowania obejmują produkty spożywcze, takie jak herbatniki, czekolada, masła orzechowe, słodkie i pikantne wypieki oraz inne produkty, w których orzechy makadamia są popularnym i smacznym składnikiem.