Maltitol
Inne nazwy: E965
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Maltitol, znany również pod europejską nazwą E965, jest niskokalorycznym poliolem (alkoholem cukrowym) stosowanym jako substytut cukru. Maltitol jest pochodną maltozy (podwójnego cukru), która z kolei pochodzi ze skrobi. Ma przyjemny słodki smak, który jest prawie identyczny z sacharozą, ale ma tylko 90% kaloryczności zwykłego cukru. W związku z tym jest szczególnie popularny w produktach dietetycznych i dla diabetyków.
E965 jest stosowany w wielu produktach spożywczych, w tym w cukierkach, czekoladzie, gumie do żucia lub wyrobach cukierniczych - zwłaszcza tych przeznaczonych dla diabetyków lub konsumentów o ograniczonym spożyciu cukru. Maltitol jest również powszechnym składnikiem wypieków i słodkich napojów. Ponadto jest on stosowany jako słodzik w produktach farmaceutycznych, takich jak niektóre rodzaje leków na kaszel i suplementów witaminowych. Jego właściwości, w tym słodycz i zdolność do poprawiania konsystencji żywności lub wywoływania uczucia sytości, sprawiają, że maltitol jest przydatnym i popularnym środkiem pomocniczym w przemyśle spożywczym. Jego zaletą jest również niższa zawartość kalorii i zmniejszenie ryzyka próchnicy zębów.