Malwa (Malva sylvestris)
Inne nazwy: Malwa, Malwa królicza, Ser, Bułki, Domowej roboty, Boskie ciasta
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Malwa sylvestris (Malva sylvestris), znana również jako malwa, malwa zajęcza, malwa, ser, owoc chlebowy, hominy lub ciastka boże, to roślina lecznicza występująca prawie w całej Europie i południowo-zachodniej Azji. W Republice Czeskiej kwiat ten jest bardzo rozpowszechniony. Malwa to wieloletnie zioło, które może osiągnąć nawet metr wysokości. Ma charakterystyczne miękkie, pięcio- lub siedmioklapowe, naprzemianległe liście i fioletowo-różowe kwiaty. Roślina ta znana jest ze swojego leczniczego wpływu na układ oddechowy i pokarmowy.
Malwa leśna jest wykorzystywana w wielu produktach, zwłaszcza w medycynie. Jej głównym składnikiem jest śluz, który ma zdolność łagodzenia stanów zapalnych błon śluzowych i ich ochrony. Z tego powodu ślaz jest często wykorzystywany w produkcji syropów, pastylek na kaszel, herbat i innych produktów przeznaczonych do leczenia dolegliwości układu oddechowego. Jej zastosowanie to jednak nie tylko medycyna, można ją znaleźć również w kosmetyce. Z powodzeniem wykorzystywany jest w produktach do włosów (szampony, odżywki), gdzie nawilża i dodaje włosom objętości. Kwasy tłuszczowe omega-3 zawarte w nasionach rośliny są również wykorzystywane w produktach do pielęgnacji skóry. Malwa jest mało używana jako pokarm, ale jej młode liście i kwiaty mogą być dodawane do sałatek lub gotowane jak szpinak.