Mannitol
Inne nazwy: E421
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Mannitol jest szeroko stosowanym dodatkiem w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym, znanym również pod kodem E421. Mannitol jest naturalną substancją występującą w wielu naturalnych produktach spożywczych, takich jak oliwki, pomidory, algi i grzyby. Jego struktura chemiczna jest podobna do glukozy, ale ma mniej kalorii i dlatego jest często stosowanym słodzikiem w produktach dla diabetyków i innych niskokalorycznych produktach spożywczych.
Mannitol jest szeroko stosowany w wyrobach cukierniczych jako słodzik i środek oddzielający, zapobiegający sklejaniu się żywności, a także w gumie do żucia, żywności dietetycznej, substytutach cukru, czekoladzie i innych produktach. Jego właściwości są również ważne dla przemysłu farmaceutycznego, gdzie jest stosowany jako wypełniacz w tabletkach i proszkach lub jako nośnik substancji farmaceutycznych. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu i niskiej zawartości kalorii jest idealny dla diabetyków i osób próbujących kontrolować spożycie cukru. Jego stosowanie jest jednak regulowane przez Unię Europejską, ponieważ może powodować problemy trawienne przy wyższych dawkach.