Maqui (Aristotelia chilensis)
Inne nazwy: Winorośl chilijska, jagoda maqui, winorośl chilijska, dzika jagoda chilijska, maquiei, ach, queldron, koelon
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Maqui (Aristotelia chilensis), znana również jako chilijska winorośl, jagoda Maqui, chilijska winorośl, chilijska dzika jagoda, maquiei, ach, queldron, koelon i inne nazwy, należy do roślin pochodzących tylko z Chile i Argentyny. Ta wiecznie zielona roślina rośnie na wilgotnych i zacienionych obszarach. Maqui produkuje małe fioletowe jagody w okresie letnim, które mają ziemisty smak z lekką nutą słodyczy. Jagody te są bardzo popularne ze względu na swoje właściwości lecznicze i wysoką zawartość przeciwutleniaczy, które pomagają chronić organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami.
Produkty Maqui stały się ostatnio bardzo popularne. Głównie ze względu na wysoką zawartość polifenoli i antocyjanów, które promują zdrowie. Produkty te obejmują na przykład suszone jagody Maqui, które można dodawać do musli, jogurtu lub smoothie. Istnieją również proszki z jagód Maqui, które można dodawać do różnych przepisów w celu zwiększenia wartości odżywczej. Ponadto produkowane są również herbaty z jagód Maqui, które znane są ze swoich właściwości detoksykujących. Innym popularnym produktem jest olej z jagód Maqui, który jest bogaty w niezbędne kwasy tłuszczowe i witaminy i dlatego jest często stosowany w kosmetykach ze względu na swoje działanie nawilżające i regenerujące.