Marchew (Daucus carota)
Inne nazwy: Marchewka
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Marchew (Daucus carota) jest jedną z najbardziej podstawowych roślin uprawianych ze względu na swoje korzenie. Wszyscy znamy ją pod dwiema głównymi nazwami - marchew lub marchew w języku angielskim. Marchew jest istotną częścią tradycyjnej kuchni wielu narodów na całym świecie ze względu na jej słodki smak oraz wysoką zawartość witamin i minerałów. Jej główną cechą jest oczywiście intensywny pomarańczowy kolor, który nadaje jej pigment karoten, ważny dla zdrowia oczu. Ponadto zawiera również dużo błonnika, który jest korzystny dla zdrowego trawienia.
Marchew jest stosowana w różnych formach i produktach. Najczęściej stosowana jest w postaci świeżej w sałatkach, zupach, daniach z grilla, a nawet jako surowa przekąska. Jest również szeroko stosowana w zastosowaniach kulinarnych do przygotowywania różnego rodzaju sosów, nadzień i jako dodatek do wielu potraw. Wykorzystuje się ją również do produkcji soków i koktajli, które są popularne ze względu na swoje orzeźwiające i zdrowe właściwości. Bardzo popularny jest również dżem marchewkowy. W piekarnictwie marchew jest wykorzystywana do produkcji niektórych rodzajów chleba lub ciast, takich jak popularne ciasto marchewkowe. Oprócz produktów kulinarnych, marchew wykorzystywana jest również w kosmetyce, zwłaszcza w postaci oleju, który charakteryzuje się właściwościami regenerującymi i nawilżającymi. Olej marchewkowy wchodzi również w skład niektórych kremów i mydeł.