Matcha
Inne nazwy: Zielona herbata matcha
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Matcha, znana również jako zielona herbata Matcha, to wyjątkowy japoński napój wytwarzany z drobno zmielonych liści zielonej herbaty. Jest ona szczególnie wyjątkowa ze względu na metodę uprawy - na kilka tygodni przed zbiorami plantacje herbaty są przykrywane, aby ograniczyć dostęp światła słonecznego do liści. Prowadzi to do intensywniejszej produkcji chlorofilu, a w konsekwencji do wzrostu jakości i ilości cennych substancji w herbacie. Uzyskany w ten sposób proszek matcha ma charakterystyczny zielony kolor, unikalny smak i bardzo bogaty profil odżywczy.
Popularność herbaty matcha rośnie również poza Japonią i jest obecnie częścią wielu kulinarnych kreacji na całym świecie. Stosuje się ją nie tylko jako napój, ale także jako składnik wielu potraw i napojów. Matcha jest coraz częściej dodawana do koktajli, deserów, ciast, słodyczy, a nawet pikantnych potraw, aby uzyskać specyficzny smak i subtelny zielony kolor. Ponadto różne słodycze, takie jak czekoladki i lody, są również wytwarzane z matchy. W świecie kulinarnym matcha również ma swoje miejsce, będąc popularnym składnikiem koktajli i innych napojów alkoholowych, gdzie dodaje egzotycznego akcentu. Istnieją również specjalne matcha latte, czyli napoje mleczne z dodatkiem herbaty matcha.