Mayten macrocarpa (Maytenus macrocarpa)
Inne nazwy: Chuchuhuasi, Chucchi huashu, Chuchuhuasha, Chuchuasha, Chocha Huasha, Chuchuwasha, Maytenus krukovii, M. ebenifolia, M. laevis
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Mayten macrocarpa, naukowo Maytenus macrocarpa, to wiecznie zielone drzewo pochodzące z Kolumbii i Peru, gdzie występuje w lokalnej tropikalnej roślinności. Drzewo to jest bardzo popularne w Ameryce Południowej i jest wykorzystywane ze względu na swoje właściwości lecznicze. W różnych regionach drzewo to znane jest również pod różnymi lokalnymi nazwami, którymi mogą być Chuchuhuasi, Chucchi huashu, Chuchuhuasha, Chuchuasha, Chocha Huasha, Chuchuwasha. Inne naukowe nazwy odnoszące się do tego drzewa to Maytenus krukovii, M. ebenifolia, M. laevis.
Mayten jest znany ze swoich właściwości leczniczych, które są wykorzystywane w tradycyjnej medycynie południowoamerykańskiej, gdzie jest szeroko stosowany zwłaszcza w leczeniu bólów reumatycznych, w celu zmniejszenia stanu zapalnego, ale także w leczeniu zaburzeń żołądkowych. Oprócz medycyny, Mayten, a raczej jego kora, jest wykorzystywana do produkcji napoju alkoholowego chuchuhuasi, który jest popularny w Peru i innych krajach Ameryki Południowej. Jest również wykorzystywana do produkcji herbat leczniczych i ekstraktów. Kora chuchuhuasi jest również powszechnie stosowana w produkcji różnych maści i kremów łagodzących skórę, uśmierzających ból i przyspieszających gojenie się ran.