Melamina
Inne nazwy: 1,3,5-triazin-2,4,6-triamin
Wynik szkodliwości: 3 (Nieszkodliwe substancje chemiczne)
Melamina, znana również jako 1,3,5-triazyna-2,4,6-triamina, to organiczna zasada, która zajmuje ważne miejsce w przemyśle chemicznym. Po raz pierwszy została zsyntetyzowana w 1834 roku przez niemieckiego chemika Justusa von Liebiga. Celem jej stworzenia było przede wszystkim znalezienie alternatywy dla białek, które były wówczas powszechnie stosowane w przemyśle. Melamina jest białą krystaliczną substancją nierozpuszczalną w wodzie. Ze względu na swoje właściwości, takie jak wysoka temperatura topnienia i odporność na kwasy, jest często wykorzystywana w produkcji wielu produktów.
Ze względu na swoje wyjątkowe właściwości melamina jest stosowana głównie w przemyśle tworzyw sztucznych, gdzie jest składnikiem klejów, powłok i żywic. Żywice melaminowe są wykorzystywane w produkcji podłóg laminowanych lub blatów roboczych, gdzie zapewniają odporność na ścieranie, ciepło i wilgoć. Innym ważnym sektorem, w którym melamina znajduje zastosowanie, jest produkcja zastawy stołowej. Zastawa stołowa z melaminy jest trwała, łatwa do czyszczenia i można ją myć w zmywarce. Obecnie melamina znajduje się również w niektórych nawozach, gdzie służy jako źródło azotu. Równie ważna jest niezwykła odporność melaminy na pleśń i gnicie, co czyni ją niezastąpioną w produkcji takich produktów jak powłoki do drewna.