Metionina
Inne nazwy: Kwas 2-amino-4-(metylotio)butanowy
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Metionina jest aminokwasem egzogennym, co oznacza, że nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie jej wytworzyć i musi być ona pozyskiwana z pożywienia. Inna nazwa metioniny to kwas 2-amino-4-(metylotio)butanowy. Aminokwas ten jest niezbędny do produkcji białek, które wspomagają wzrost i naprawę tkanek w organizmie.
Zastosowanie metioniny jest bardzo szerokie. Jest ona ważnym elementem w przemyśle farmaceutycznym, gdzie jest wykorzystywana do produkcji leków stosowanych w leczeniu chorób takich jak choroba Parkinsona, schizofrenia, stany depresyjne czy choroby wątroby. Leki zawierające metioninę są również stosowane w leczeniu łojotokowego zapalenia skóry lub przedwczesnego starzenia się. W przemyśle spożywczym metionina jest wykorzystywana do produkcji żywności, ponieważ może poprawić jej smak i aromat. Niektóre rodzaje produktów spożywczych zawierających ten aminokwas obejmują produkty mięsne, wypieki, produkty mleczne i niektóre owoce. Ponadto metionina jest również składnikiem suplementów diety i pasz dla zwierząt. W paszach dla zwierząt, zwłaszcza dla drobiu, odgrywa ważną rolę, zwłaszcza dla prawidłowego wzrostu i rozwoju zwierząt.