Mięta (Mentha arvensis)
Inne nazwy: Mięta łąkowa, Mentha parvifolia, Balsam koński, Dzika mięta, Mięta kukurydziana, Mięta końska
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Mięta (Mentha arvensis), znana również jako mięta łąkowa, mięta końska lub w krajach anglojęzycznych jako wild mint, cornmint lub horse mint, to gatunek rośliny występujący obficie w Republice Czeskiej. Jest to wieloletnie zioło o zapachu typowym dla roślin z rodziny miętowatych. Roślinę tę można znaleźć na łąkach, pastwiskach, poboczach dróg lub w wilgotnych miejscach w pobliżu wody.
Mięta pieprzowa jest bardzo popularna w wielu branżach, głównie ze względu na swój silny aromat i zapach. Mentol jest wytwarzany z mięty zielonej i jest stosowany w wielu produktach kosmetycznych i medycznych, takich jak maści, kremy, szampony, pasty do zębów itp. W kuchni mięta używana jest jako przyprawa, do przygotowywania napojów i jako składnik niektórych likierów. Mięta jest również popularnym składnikiem niektórych herbat ziołowych, w których zapewnia typowy efekt chłodzenia i łagodny miętowy smak. Jest również stosowana w aromaterapii ze względu na swoje odświeżające działanie. Dzięki silnemu aromatowi mięta jest również często stosowana jako naturalny środek odstraszający owady.