Mięta (Mentha viridis)
Inne nazwy: Mentha spicata, mięta ogrodowa, mięta marokańska, nana, mięta, mentha, minze
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Mięta zielona (Mentha viridis), znana również jako Mentha spicata, spearmint, maroccan mint, nana, mint, mentha lub minze, jest jednym z najczęściej używanych gatunków mięty. Osiąga wysokość około 40 cm i charakteryzuje się wąskimi liśćmi. Ta kwitnąca roślina pochodzi z Europy i zachodniej Azji, ale występuje niemal na całym świecie ze względu na swoje ogromne zastosowanie.
W aromaterapii olejek eteryczny z mięty wykorzystywany jest ze względu na swoje działanie pobudzające i odświeżające. Ma on jednak również wiele innych zastosowań. Jest często stosowany w produkcji produktów kosmetycznych, zwłaszcza past do zębów, płynów do płukania ust i balsamów do ust. Jest bardzo popularny w gastronomii, gdzie jest używany do aromatyzowania żywności i napojów. Jest częstym składnikiem herbat, koktajli, syropów, lodów, ciast i innych deserów. Mięta marokańska jest również popularnym składnikiem tradycyjnej marokańskiej herbaty i jest ceniona za swój orzeźwiający smak. W medycynie miętę marokańską wykorzystuje się do obniżania gorączki, leczenia problemów trawiennych oraz objawów przeziębienia i grypy.