Mięta wodna (Mentha Aquatica)
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Mięta wodna, znana również pod nazwami Chuchuhuasi, Chucchi huashu, Chuchuhuasha, Chuchuasha, Chocha Huasha, Chuchuwasha, Maytenus krukovii, M. ebenifolia, M. laevis, to wszechstronne zioło, które rośnie głównie na mokrych, wilgotnych obszarach, takich jak brzegi rzek i jezior lub tereny podmokłe. Jej liście są ciemnozielone i silnie pachnące. Kwitnie od lipca do września i wytwarza drobne białe, różowe lub fioletowe kwiaty, które są ulubionym pokarmem pszczół. Mięta wodna ma silny, świeży, nieco miodowy aromat, który jest podobny do klasycznej mięty.
Jej szerokie zastosowanie znajduje się głównie w przemyśle kosmetycznym i medycznym. Jej ekstrakty są wykorzystywane do produkcji różnych kremów, maseczek do twarzy i olejków do aromaterapii. W medycynie wykorzystywana jest głównie ze względu na swoje właściwości antybakteryjne, jest skuteczna np. w walce z trądzikiem. Masz wodna jest również szeroko stosowana w kulinariach. Jej liście mogą być dodawane do sałatek, herbat, a także wykorzystywane do produkcji olejków eterycznych. Korzenie mięty są wykorzystywane do produkcji likierów i innych napojów alkoholowych.