Mirt cytrynowy (Backhousia citriodora)
Inne nazwy: Mirt cytrynowy
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Mirt cytrynowy, znany również jako mirt cytrynowy, to wiecznie zielony krzew lub drzewo pochodzące z lasów deszczowych i terenów podmokłych wschodniej Australii. Roślina ta, należąca do rodziny mirtowatych, może dorastać do 20 metrów wysokości, ale w warunkach środkowoeuropejskich zwykle osiąga maksymalną wysokość 3 metrów. Jest odporna na krótkotrwałe przymrozki, ale długotrwały spadek temperatury poniżej -5°C może uszkodzić jej liście. Mirt cytrynowy jest znany ze swoich błyszczących, jasno- lub ciemnozielonych liści, które po zmiażdżeniu wydzielają silny, świeży cytrynowy zapach.
Mirt cytrynowy jest najbardziej popularny ze względu na swój cytrynowy zapach i smak. Jego liście zawierają wysoki poziom olejku eterycznego o zapachu cytryny i są szeroko stosowane w kuchni, najczęściej jako przyprawa. Jego liście są suszone i mielone na proszek, który jest następnie używany, podobnie jak trawa cytrynowa, w daniach warzywnych i rybnych lub w wypiekach. Z mirtu cytrynowego pozyskuje się również olejek eteryczny, który dodawany jest m.in. do środków czystości, kosmetyków, aromaterapii czy soli do kąpieli. Ze względu na wysokie stężenie cytronelli, która ma właściwości odstraszające, olejek mirtowy jest również z powodzeniem stosowany jako naturalny środek odstraszający komary i inne owady.