Mirt (Myrtus communis)
Inne nazwy: Mirt pospolity
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Mirt pospolity, znany również jako Myrtus Communis, to wiecznie zielony krzew pochodzący z basenu Morza Śródziemnego, południowo-zachodniej Azji i północnej Afryki. Typowymi cechami mirtu są błyszczące, wydłużone liście o intensywnym ciemnozielonym kolorze oraz małe białe lub różowe kwiaty, które pojawiają się latem. Owoce to jagody o barwie od niebieskiej do fioletowej. Mirt pospolity wymaga ciepłego klimatu do wzrostu i lubi pełne słońce. Niemniej jednak roślina ta może być uprawiana w chłodniejszych warunkach, jeśli zostanie umieszczona w miejscu z dużą ilością światła i bez mrozu w zimie.
Mirt jest wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym, a także w gastronomii i medycynie. Ekstrakty z mirtu są często spotykane w produktach kosmetycznych, zwłaszcza w pielęgnacji włosów i skóry, ponieważ ekstrakty z mirtu ładnie pachną i mają właściwości antyseptyczne, ściągające i tonizujące. Regularne stosowanie mirtu może pomóc poprawić kondycję skóry i włosów, zapobiegać trądzikowi i łupieżowi oraz poprawić stan skóry wrażliwej i problematycznej. W kuchni kwiaty i owoce mirtu wykorzystywane są do produkcji marmolad, likierów czy jako przyprawa. Lekarze doceniają antybakteryjne i przeciwzapalne działanie mirtu. Jest on stosowany w leczeniu chorób układu oddechowego i skóry, zaburzeń trawienia i przeziębień. Mirt wytwarza również olejek eteryczny, który jest stosowany w aromaterapii.