Mleczan cynku
Inne nazwy: Mleczan cynku
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Mleczan cynku, znany również jako mleczan cynku, jest składnikiem stosowanym w wielu różnych produktach, od kosmetyków po żywność. Ten związek chemiczny jest praktycznie bezsmakowy i bezbarwny oraz charakteryzuje się wysoką reaktywnością z metalami. Ze względu na swoje właściwości antyseptyczne, mleczan cynku jest szczególnie ceniony w branży higieny jamy ustnej. Jest szczególnie skuteczny w zwalczaniu próchnicy zębów i nieświeżego oddechu, dlatego jest często stosowany jako składnik aktywny w pastach do zębów, płynach do płukania ust i pastylkach do ssania na nieświeży oddech.
Substancja ta ma również zdolność dobrego mieszania się z wodą i dlatego jest często stosowana w przemyśle kosmetycznym. W rzeczywistości mleczan cynku może zapewnić skórze niezbędną wilgoć i nawilżenie. Można go znaleźć w różnych kremach do skóry, maseczkach i balsamach do ciała. Ponadto ma również zdolność regulowania produkcji sebum, a jednocześnie działa przeciwstarzeniowo, dzięki czemu jest popularnym środkiem wspomagającym walkę z trądzikiem i starzeniem się skóry. W świecie żywności mleczan cynku jest następnie dodawany do różnych produktów, takich jak różne napoje, wyroby cukiernicze, produkty mleczne, wypieki, a nawet warzywa i owoce jako źródło cynku, który jest niezbędny dla ludzkiego organizmu.