Mleczan laurylu
Inne nazwy: Mleczan dodecylu
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Mleczan laurylu to substancja chemiczna, którą można znaleźć pod różnymi nazwami, z których jedną jest mleczan dodecylu. Jest to ester kwasu mlekowego i alkoholu laurylowego. Otrzymuje się go poprzez estryfikację kwasu mlekowego alkoholem laurylowym. Jest to bezbarwna ciecz o słabym zapachu, charakteryzująca się wysoką rozpuszczalnością w olejach i bardzo niską rozpuszczalnością w wodzie.
Mleczan laurylu jest powszechnie stosowany w przemyśle kosmetycznym, gdzie służy jako plastyfikator, emulgator i środek nawilżający. Jest składnikiem wielu produktów do pielęgnacji skóry, w tym kremów, balsamów i środków czyszczących. Jego właściwości pozwalają na poprawę tekstury produktów kosmetycznych, jednocześnie pomagając w rozprowadzaniu produktu na skórze. Ponadto mleczan laurylu jest również stosowany w przemyśle spożywczym jako dodatek do żywności. Przyczynia się do lepszych właściwości organoleptycznych żywności, takiej jak chleb, makaron, zupy instant i inne. Jest również powszechnym składnikiem niektórych farmaceutyków, gdzie służy jako stabilizator.