Mleczan palmitynianu glicerolu
Inne nazwy: Kwas heksadekanowy, ester z 2-hydroksypropanianem 1,2,3-propanotriolu, Glycerollactopalmitates, Glycerollactopalmitate, Kwas heksadekanowy, ester z 2-hydroksypropanianem 1,2,3-propanotriolu, Laktopalmitynian glicerolu, palmitynian laktylu glicerolu, estry
Wynik szkodliwości: 3 (Nieszkodliwe substancje chemiczne)
Mleczan palmitynianu glicerolu jest składnikiem szeroko stosowanym w przemyśle kosmetycznym i spożywczym. W sensie technicznym jest to ester utworzony z kwasu heksadekanowego i 2-hydroksypropanianu 1,2,3-propanotriolu. Inne nazwy stosowane dla tego związku chemicznego obejmują Glyceryllactopalmitate, Glyceryllactopalmitate, Hexadecanoic acid, ester z 1,2,3-propanetriol 2-hydroxypropanoate, Glyceryl lactopalmitate, Glyceryl lactyl palmitate, Lactylated fatty acid esters of glycerol and propane-1,2-diol lub Lactylated fatty acid esters of glycerol and propylene glycol. Lista ta pokazuje różnorodność oznaczeń, które mogą być mylące dla laików.
Mleczan palmitynianu glicerolu jest stosowany w kosmetykach ze względu na jego zdolność do nawilżania i zmiękczania skóry. Dlatego można go znaleźć w wielu produktach, takich jak kremy do ciała, balsamy, olejki, maseczki do twarzy i balsamy do ust. Dzięki swoim właściwościom poprawia również konsystencję produktów kosmetycznych i zwiększa ich stabilność. W produkcji żywności jest stosowany jako emulgator, który przyczynia się do lepszej konsystencji żywności, poprawia jej wygląd i sprzyja długiemu okresowi przydatności do spożycia. Dlatego można go znaleźć na przykład w produktach piekarniczych, produktach mlecznych, emulsjach tłuszczowych, ale także w niektórych rodzajach wyrobów cukierniczych. Chociaż mleczan palmitynianu glicerolu jest uważany za bezpieczny, istnieje wiele badań dotyczących jego potencjalnego wpływu na organizm ludzki. Na przykład, jego wysokie spożycie może prowadzić do wzrostu poziomu cholesterolu we krwi.