Monoazotan glicerolu
Inne nazwy: GMS
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Monostearynian glicerolu, znany również jako GMS, jest estrem tłuszczowym pochodzącym z kwasu tłuszczowego i glicerolu. Jest to popularny dodatek stosowany w przemyśle spożywczym. Jest w stanie ujędrnić teksturę żywności, nadając jej jednocześnie gładki i kremowy charakter. Jest to biała lub kremowo-biała woskowa substancja o niewielkim specyficznym zapachu.
GMS jest stosowany w wielu produktach. Często występuje w wypiekach zamiast tłuszczów i olejów, gdzie pomaga poprawić ich konsystencję i wydłużyć okres przydatności do spożycia. Monostearynian glicerolu jest również dodawany do wyrobów cukierniczych, lodów i półproduktów, aby nadać im kremową konsystencję i poprawić ich wygląd. Jego zdolność emulgowania jest również wykorzystywana w preparatach kosmetycznych i kremach medycznych, gdzie pomaga mieszać wodę i oleje. GMS jest również często stosowany w przemyśle tworzyw sztucznych, gdzie służy jako środek smarny. Jego szerokie zastosowanie i bezpieczeństwo w konsumpcji żywności sprawia, że jest bardzo popularnym dodatkiem w przemyśle spożywczym.