Morela (Prunus armeniaca)
Inne nazwy: Armeniaca vulgaris
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Morela (Prunus armeniaca), znana również jako Armeniaca vulgaris, należy do rodziny różowatych i jest jednym z najstarszych drzew owocowych. Pochodzi z obszaru między Armenią a północnymi Chinami, skąd stopniowo rozprzestrzeniła się na cały świat. Morela jest bardzo popularnym owocem nie tylko ze względu na swój delikatny i słodki smak, ale także ze względu na szeroki zakres zastosowań w gastronomii i przemyśle farmaceutycznym.
Morele są jednymi z najbardziej poszukiwanych owoców w miesiącach letnich. Ich delikatny słodki smak jest idealny do deserów, dżemów, marmolad i kompotów. Likier morelowy lub brandy są również bardzo cenione. Wino morelowe jest poszukiwanym specjałem. Oprócz owoców, pestki moreli są często wykorzystywane w produkcji żywności, a po uprażeniu stanowią smaczny zamiennik migdałów. Przemysł kosmetyczny z kolei korzysta z właściwości oleju morelowego, który jest bogaty w witaminy i minerały, dzięki czemu doskonale nadaje się do pielęgnacji skóry i włosów. Morele są również wykorzystywane w medycynie tradycyjnej, szczególnie w Chinach i Indiach, gdzie stosuje się je w leczeniu chorób układu oddechowego, problemów skórnych i nowotworów. Oprócz pysznych owoców, morela jest również ceniona jako drzewo ozdobne ze względu na obfite kwitnienie wiosną.