Morwa biała (Morus alba)
Inne nazwy: Morwa biała, morwa biała
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Morwa biała, znana również jako morwa biała lub morwa biała, to drzewo liściaste pochodzące z Chin. Obecnie można ją jednak znaleźć na całym świecie. Chociaż roślina ta może osiągnąć wysokość do 10 metrów i dlatego jest uważana za drzewo, czasami można ją znaleźć jako mniejszy krzew. Jej liście są naprzemianległe, błyszcząco zielone i nieregularnie rozwidlone. Co ciekawe, na jednym drzewie morwy białej może występować do 11 różnych rodzajów liści. Morwa biała jest szczególnie cenna ze względu na swoje owoce, które są bogate w witaminę C i bardziej słodkie niż owoce morwy czarnej.
Jej owoce, małe owalne jagody, składają się z kilku soczystych jagód, które zmieniają kolor z białego na różowo-fioletowy, gdy są dojrzałe. Są jadalne i mają słodki owocowy smak. W Chinach są one wykorzystywane do produkcji tradycyjnego napoju owocowego, ale można z nich również wytwarzać marmolady, dżemy lub kompoty. Same liście morwy białej są wykorzystywane jako pokarm dla gąsienic jedwabników, które są producentami jedwabiu. Ponadto są one również wykorzystywane do produkcji herbat i mają swoje miejsce w tradycyjnej medycynie chińskiej, gdzie są stosowane w leczeniu cukrzycy, astmy, miażdżycy lub w celu zwiększenia odporności. Drewno morwy wykorzystywane jest w stolarstwie i produkcji instrumentów muzycznych.