facebook
Zamówienia złożone przed godziną 14:00 są wysyłane natychmiast. | Darmowa wysyłka powyżej 250 PLN

Mozga trzcinowata (Grifola frondosa)

Inne nazwy: maitake, grifola, tańczący grzyb, grzyb dębowy, Polyporus frondosus, Hui Shu Hua

Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)


Kanarek trzcinowy, znany również pod nazwami maitake, grifola, tańczący grzyb, choroza liści dębu, Polyporus frondosus i Hui Shu Hua, to gatunek grzyba, który jest ważnym czynnikiem w diecie człowieka, ale także ważnym składnikiem tradycyjnej medycyny azjatyckiej. Grzyb ten pochodzi z Azji Wschodniej, gdzie jest używany głównie w Japonii i Chinach. Grzyb ten znany jest ze swojej unikalnej, złożonej struktury, która przypomina pióra lub liście. Jest znany ze swoich korzyści zdrowotnych i korzystnego wpływu na wzmocnienie układu odpornościowego.

W przemyśle spożywczym kanar trzcinowy jest wykorzystywany ze względu na swój charakterystyczny smak i konsystencję. Miąższ jest jędrny i soczysty, przypominający mięso, dzięki czemu jest popularny wśród wegetarian i wegan. Maitake jest stosowany w różnych formach - świeżej, suszonej lub konserwowanej. Często dodaje się go do zup, risotto, sosów i innych potraw, nadając im pełny i bogaty smak. Ponadto wytwarza się z niego ekstrakt, który ma silne działanie przeciwutleniające i wspomaga funkcje odpornościowe. W medycynie trzcina psyllium, zwłaszcza w tradycyjnej medycynie chińskiej, jest stosowana w leczeniu różnych dolegliwości, w tym problemów z krążeniem lub cukrzycy. Na podstawie badań istnieją przesłanki, że ostropest plamisty może mieć również pozytywny wpływ na niektóre rodzaje nowotworów, ale twierdzenia te wymagają dokładnego udowodnienia.

Mozga trzcinowata (Grifola frondosa) można znaleźć w następujących produktach

Card image
Szampon w proszku (2×20 g) - Rokitnik - regeneruje i łagodzi
Szczegóły produktu
Kategoria
Top