Myrobalan śliwkowy (Prunus cerasifera)
Inne nazwy: Śliwka wiśniowa, Śliwka wiśniowa
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Śliwa myrobalan, znana również jako śliwa wiśniowa lub śliwa czereśniowa, to drzewo pochodzące z południowo-zachodniej Azji i południowo-wschodniej Europy. Jest to jedna z pierwszych roślin kwitnących wiosną. Jest to średniej wielkości drzewo, które osiąga wysokość od 6 do 15 metrów. Liście są gładkie, okrągłe lub owalne, z ząbkowanym brzegiem. Kwiaty są proste, białe lub różowe. Owoce śliwy myrobalan mają kształt małych śliwek i mogą być żółte, zielone, czerwone lub fioletowe.
Śliwki Myrobalan są spożywane zarówno w postaci świeżej, jak i przetworzonej. Mają słodko-kwaśny smak przypominający wiśnie i śliwki. Wykorzystywane są głównie do produkcji marmolad, dżemów, syropów, soków, win i likierów. Owoce mogą być również wykorzystywane do produkcji dżemów, konfitur i kompotów. Tradycyjnie w Europie Wschodniej z owoców myrobalanu wytwarza się napój alkoholowy o nazwie slivovitz. Drewno myrobalanu jest również cenne. Jest ono twarde, ciężkie i wytrzymałe, a wykorzystuje się je głównie do rzeźbienia, produkcji mebli i instrumentów muzycznych. Śliwa myrobalan jest również popularna jako drzewo ozdobne w parkach i ogrodach ze względu na piękny wiosenny kwiat.