Nasiona gorczycy
Inne nazwy: gorczyca biała, Sinapis alba, Brassica alba
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Gorczyca, znana również jako gorczyca biała, Sinapis alba lub Brassica alba, jest rośliną rolniczą uprawianą głównie ze względu na nasiona. Nasiona gorczycy są okrągłe, początkowo zielone, później żółtawe i mają od jednego do dwóch milimetrów średnicy. Gorczyca jest rośliną jednoroczną, która osiąga wysokość od 30 do 90 centymetrów. Roślina posiada długie kłącze, z którego wyrastają liście.
Jeśli chodzi o zastosowania tej rośliny, zarówno wąskość, jak i różnorodność jej zastosowań są niezwykle szerokie. W szczególności nasiona gorczycy są wykorzystywane do produkcji musztardy, szczególnie w przypadku francuskich i amerykańskich wariantów tej popularnej przyprawy. Ponadto nasiona są również wykorzystywane w produkcji majonezu, w którym wspomagają emulgowanie. Musztarda ma jednak również ogromne znaczenie w medycynie alternatywnej, gdzie wykorzystuje się jej właściwości lecznicze. Ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne jest stosowana w kompresach i kąpielach w celu złagodzenia bólu mięśni i stawów. Jest również dodawana do diet ze względu na swoje właściwości detoksykacyjne.