Nasturcja lekarska (Nasturtium officinale)
Inne nazwy: rzeżucha, rzeżucha biała, kapusta św. Patryka, rukiew wodna, nasturcja Radicula, nasturcja Rorippa-aqaticum
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Rukiew wodna, znana również jako rukiew strumieniowa, biała rukiew wodna lub kapusta św. Patryka, to roślina występująca na całym świecie, należąca do rodziny kapustnych. Znana jest również między innymi pod angielską nazwą watercress lub łacińskimi terminami Radicula nasturtium i Rorippa nasturtium-aquaticum. Jest to wieloletnia, wodna lub wilgotna roślina, która rośnie głównie na brzegach strumieni lub rzek, na bagnach lub w innych miejscach z dużą ilością wody. Pierwotnie pochodzi z Europy i zachodniej Azji, ale obecnie jest szeroko rozpowszechniona na całym świecie. Jego łukowate łodygi pokryte są naprzemiennymi liśćmi o owalnych lub lancetowatych ostrzach. Kwiaty brookflower są małe, białe z czterema płatkami.
Wykorzystywany jest głównie w gastronomii. Jego młode liście i łodygi są bardzo smaczne i mogą być spożywane na surowo, jako część sałatek lub gotowane, jak szpinak. Dodaje się go również do zup, sosów lub past serowych. Jego charakterystyczny, lekko musztardowy smak sprawia, że jest popularnym składnikiem różnych diet. Ponadto jest bardzo wartościowy pod względem odżywczym - zawiera dużą ilość witamin (zwłaszcza witaminy C), minerałów, ale także przeciwutleniaczy. W przeszłości był nawet wykorzystywany w medycynie, gdzie służył do przygotowywania wywarów do leczenia różnych chorób. W dzisiejszych czasach, choć jego działanie lecznicze jest słabo udowodnione naukowo, nadal jest uważany za bardzo zdrową żywność ze względu na swoje wartości odżywcze.